top of page

5 tips voor duurzame inzetbaarheid

We moeten langer doorwerken, we willen met minder mensen meer werk verzetten, we moeten de toekomst van ons bedrijf veilig stellen, flexibel inspelen op veranderingen en we willen dat medewerkers fluitend naar hun werk gaan. Er wordt steeds meer van werknemers en werkgevers gevraagd.


Hoe zorgt u ervoor dat medewerkers goed, gezond en gemotiveerd en dus duurzaam inzetbaar zijn? Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er 5 succesfactoren, die ervoor zorgen dat u als organisatie maximaal kunt profiteren van duurzame inzetbaarheid:


  1. Betrokkenheid: geef medewerkers de ruimte en verantwoordelijkheid om hun vakmanschap uit te oefenen en daarmee een waardevolle bijdrage te leveren. Mensen die echt zin hebben in hun werk, leveren betere prestaties en zijn minder vaak ziek.

  2. Gezondheid: maak uw medewerkers bewust van het belang van hun gezondheid en stimuleer en gezondere levensstijl. Ondersteun hen bij sporten, gezond leven en stoppen met roken.

  3. Ontwikkeling: bied uw werknemers mogelijkheden tot ontwikkeling. Hiermee vergroten zij hun flexibiliteit en aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt en vergroot u het vermogen van uw organisatie om in te spelen op verandering in de markt.

  4. Organisatie: ondersteun medewerkers door een goede organisatie van het werk. Leidinggevenden ondersteunen de medewerkers, zodat zij optimaal hun werk kunnen doen.

  5. APK: onderzoek periodiek hoe het ervoor staat met de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. Gebruik het onderzoek als aanleiding om het gesprek aan te gaan over de loopbaan, ontwikkeling en gezondheid.

Op de website www.duurzameinzetbaarheid.nl worden tips gegeven over hoe u als werknemer en ook als werkgever kunt werken aan duurzame inzetbaarheid om hiermee de prestatie van uw organisatie te verbeteren. Want zoals gelukkige koeien meer melk geven, zijn gelukkige medewerkers productiever, creatiever en meer betrokken.


Benieuwd hoe 1 dag offline kan bijdragen aan uw eigen duurzame inzetbaarheid of de duurzame inzetbaarheidbinnen uw organisatie? Neem contact op!bottom of page