top of page

Interview met de oprichtster van 1 dag offline


Karien Verhappen heeft na haar dag offline een interview gehouden met oprichtster van 1 dag offline Anna van Oenen. Het interview zou oorspronkelijk in Ygenwijs magazine worden gepubliceerd, maar dat magazine is er (helaas) nooit gekomen. Vandaar dat we het artikel hier plaatsen.


Veel leesplezier!

Karien & Anna ​


“Ik heb mezelf de ruimte gegeven het idee te laten ontstaan.”

Anna van Oenen – Oprichtster 1 dag offline


Zolderkamer. Muntthee. Oase van rust. Ik ben terug bij Anna. Deze keer niet voor mijn dag offline (lees daarover hier), maar om haar verhaal te horen. In 2014 stopte ze met haar werknemersbestaan en startte 1 dag offline. Vol adrenaline werkte ze haar idee uit, om juist voor anderen een pauzemoment te creëren.


Eerst was je trainer, nu run je 1 dag offline. Welke weg heb je afgelegd?

“Al tijdens mijn studies Psychologie en Counseling wist ik het: ooit ga ik zelf iets starten. Maar ik ben iemand die eerst wil weten hoe het werkt. Daarom heb ik ruim 8 jaar in het bedrijfsleven te gewerkt. Toen ik besefte dat ik daar genoeg geleerd had, heb ik de stap gezet.”


Wanneer was voor jou de tijd rijp om voor jezelf te beginnen?

“Heel eerlijk: dat moment kwam tijdens mijn zwangerschap. Toen dacht ik: wat is nu echt belangrijk? Ik besefte dat ik anderen met een kleine interventie vooruit wilde helpen. Ik zag mensen om me heen die zich afvoegen waar ze mee bezig waren en totaal leeg getrokken naar huis fietsten. Hen wilde ik helpen. Maar hoe, dat wist ik toen nog niet.”


Wanneer kwam het idee voor 1 dag offline in je op?

“Ik heb mezelf de ruimte gegeven hiernaar te zoeken. Op een groot vel schreef ik welke initiatieven, personen en bedrijven ik gaaf vond. Na een tijdje ontdekte ik een lijn. Uiteindelijk kwam het idee toen ik met een wijntje op het terras zat, daarna ging ik meteen aan de slag, zonder ondernemersplan. Ik had geld opzij gelegd, maar ik houd niet van prognoses die nergens op gebaseerd zijn. Ik laat me leiden door vertrouwen. Door het gevoel dat het klopt.”


Wat was, en is, het doel van 1 dag offline?

“Het was meteen duidelijk dat ik mensen wilde leren af en toe de pauzeknop in te drukken. We leven in een tijd dat iedereen altijd ‘aan’ staat en ik bedoel niet alleen online. We zijn altijd bezig, weten niet hoe we rust moeten pakken. Bij dat laatste wil ik helpen. Ik geloof daarbij in de kracht van ‘zelf uitvinden’. In laagdrempelige interventies die iemand zelf aan het werk zetten.”


Je hebt 1 dag offline verpakt in een pakket, een cadeautje. En dat stuur je op.

“Het idee voor dat pakket was er al snel en ik wist waarmee ik het wilde vullen: opdrachten om te reflecteren, te ervaren, of om inspiratie op te doen. Alle opdrachten zijn down to earth, dat vind ik belangrijk. Het pakket is trouwens nooit echt af. Ik voeg regelmatig opdrachten toe. Die verzin ik zelf of krijg ik toegestuurd. En ik test ze allemaal.”


Zijn er mensen die de moeilijke opdrachten uit de weg gaan?

“Dat gebeurt. Tijdens een coachingsgesprek vroeg ik iemand waarom hij een opdracht niet had gekozen. “Dan zouden er lijken uit de kast komen” was het antwoord. Later zei hij: “misschien moet ik die opdracht binnenkort toch doen.”


Is dat wat je bedoelde met een kleine interventie, een groot effect ?

“Ja. Met die interventie heeft iemand een eigen behoefte kenbaar gemaakt. Daarmee kan hij op zoek op zoek naar vormen die hem helpen pauzemomenten te nemen. Maar begrijp me niet verkeerd, niet elke dag offline hoeft life changing te zijn. Als iemand een leuke dag heeft gehad, is dat ook heel mooi. “


Het zijn veel mensen van de y-generatie die kiezen voor 1 dag offline. Hoe komt dat?

“Ik zie dat die generatie veel meer wil werken vanuit passie. En als zij zichzelf met die passie kunnen bedruipen, dan is het voor hen oké. De wereld ligt aan hun voeten en vanuit huis hebben ze de opdracht gekregen te doen wat ze leuk vinden. Een goed bedoelde opdracht, maar hoe voer je die uit? Je ziet mogelijkheden, maar tegelijkertijd ook wat je mist. Dat dwingt je zoveel keuzes te maken en dat maakt het weer erg complex. Ik denk dat het belangrijk is dat je jezelf hiervoor tijd gunt en ruimte creëert. Om jezelf af te vragen wie je helden zijn en waarom je bepaalde dingen gaaf vindt. Tijd nemen dus, maar wel zelf dingen doen om ernaar te zoeken.”


Tot slot: wat zie jij in de toekomst gebeuren met 1 dag offline?

“Ik ben echt bezig met iets waar ik in geloof, dat is ondanks de bijkomende onzekerheden ontzettend leuk. Maar wat ik soms mis, is het samen doen. In de toekomst wil ik daarom graag met anderen collectieven vormen, met partijen die raakvlakken hebben met 1 dag offline.”


Auteur: Karien Verhappen | www.taalbewerker.nl


bottom of page