top of page

1 weekend offline, een terugblik


“En, hoe was het?” vragen veel mensen mij over de eerste weekend editie van 1 dag offline. “Het was

ge-wel-dig!” antwoord ik dan met een grote glimlach. Het is alweer bijna ruim 2 weken geleden dat ik met 10 deelnemers en 2 andere coaches 1 weekend offline beleefde. Een mooi moment om terug te blikken.


Waar we al maandenlang over fantaseerden en achter de schermen druk mee bezig waren, startte pas echt op vrijdag 21 augustus. Die dag bakten we de al-eerder-uitgeprobeerde-lekkernijtjes, werden de laatste inkopen ingeslagen en vertrokken we met twee bepakte auto’s richting “t Buitenland”. Een bijzondere plek midden tussen de Brabantse boerenbedrijven, weilanden en bossen, waarop drie Mongoolse yurts, een kooktipi, een houtgestookte hottub, een buitendouche, twee vuurplaatsen, een ecotoilet en een hele goede sfeer aanwezig waren.


Vrijdag

Bij aankomst kwamen we direct tot rust. Ook al moest er nog een hoop gebeuren voordat de deelnemers zouden arriveren. Maar alles onder het genot van een lekkere limonade, een mooi muziekje op de achtergrond en een fel zonnetje dat ons en de bijzonder plek alvast opwarmde.


Om 20:00 uur arriveerden de deelnemers in een volkswagenbusje, per taxi, auto met open dak, met de OV fiets of via een omweg verdwaald met de bus. Iedereen zocht een slaapplek in een van de drie yurts en de telefoons werden in het mandje verzameld en veilig weggeborgen. Deze waren de rest van het offline weekend niet meer nodig.


Vrijdagavond stond in het teken van op een andere manier kennis maken met het programma en de andere deelnemers. Om 22.00 uur werd aangekondigd dat zij de komende 18 uur in stilte mochten doorbrengen. Dat was voor een aantal een behoorlijk spannende wending. “Wat moet ik dan doen vanavond als ik niets mag zeggen?” “Hoe maak ik contact met de anderen?” Sommige deelnemers besloten nog een tijdje in de vlammen van het kampvuur te staren, andere gingen de omgeving bestuderen die inmiddels al behoorlijk donker was geworden en een aantal deelnemers besloot zich terug te trekken in hun yurtbedje voor een lange nachtrust.


Zaterdag

De volgende ochtend begon met een stiltewandeling, terwijl de zon opkwam en de koeien enthousiast de weilanden betraden. Bij terugkomst was de lange tafel gedekt en stonden er 10 tassen gevuld met lekkernijtjes, een lunchpakket en uiteenlopende opdrachten vol uitdaging, reflectie en ontspanning. De deelnemers waren de zaterdag vrij om de keuzes te maken, die ze zelf het prettigste vonden. Zwemmen in een naburig natuurzwembad, een uur in een van de hangmatten liggen of een eindeloze wandeling maken zonder bestemming.


Om 16:00 klonk de bel als signaal van het einde van de 18 uur stilte. De groep vertelde elkaar hun ervaringen, hoogtepunten, moeilijke momentjes en inzichten. Daarna werd er geborreld en daarmee begon een ontspannen avond met wijn, urenlang kletsen en pret maken in de hottub, elkaars lievelingsmuziek beluisteren en delen rondom het kampvuur, mooie gesprekken en gezellig samenzijn.


Zondag

Na een dag vol reflectie en offline ontspanning stond de zondag in het teken van dromen en vooruit kijken. Van 13 mensen liggend in het gras om te dromen over een mooie plek in de toekomst, tot aan op creatieve wijze uiting geven aan deze beelden en dromen. Van een intiem samenzijn in de tipi met een vuurtje en een traan, tot elkaar wensen uitdelen in het fluisterbos.


Er stond een krachtige wind deze laatste dag. De natuur hielp ons letterlijk om ruimte te maken voor een nieuw begin. Toen we om 17.00 voldaan het terrein verlieten, barstte de regen los. Het had niet mooier kunnen eindigen en de dankbaarheid voor de warmte en zon het hele weekend waren op dat moment des te groter.


Tot slot

Bedankt deelnemers voor jullie enthousiasme, bedankt mede-coaches voor het vlekkeloze en inspirerende samenwerken. De eerste weekend editie van 1 dag offline was een meer dan geslaagd experiment. Wordt vervolgd…

bottom of page