top of page

Mijn oktober uitdaging


Wat doe jij als je ’s ochtends wakker wordt? Pak je je telefoon en bekijk je wat jouw vrienden hebben beleefd? Open je de NOS app om te lezen wat er in de wereld is gebeurd? Word je gewekt door je kind en moet je op die manier direct aan de bak? Of draai je je nog eens lekker om en probeer je je dromen van de afgelopen nacht terug te halen?

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste 12 minuten in de ochtend onze beste minuten van de dag zijn. Er is nog relatief weinig ruis in ons hoofd en je bent nog niet beïnvloed door de waan van de dag. In plaats van de externe wereld binnen te laten (reactief), zou je je ook kunnen richten op je interne wereld (proactief). Dat is iets wat ik wil uitproberen in de maand oktober.

Julia Cameron beschrijft in het boek The Artist’s Way (1992) een ritueel om je hoofd leeg te maken, je inspiratie en creativiteit een boost te geven en je leven daarmee in beweging te zetten. Zij noemt het de “Morning Pages”. Het idee is dat je iedere ochtend direct begint met het schrijven van drie pagina’s over alles wat er in je opkomt. Je doet dit met de hand en je stopt niet met schrijven. Je zet het op papier en het is uit je hoofd.

Het schijnt dat als je iets voor 30 dagen doet, het een gewoonte kan worden. Ik ga “Morning Pages” de komende 30 dagen uitproberen en onderzoeken wat het mij oplevert. Een kleine aanpassing om mijn uitdaging ook realistisch en haalbaar te maken: ik maak er één pagina van. Dat past wel in twaalf minuten, toch?

Wat wordt jouw uitdaging de komende 30 dagen?

bottom of page