top of page

1 dag offline in Metro

Zorgeloos appen, facebooken en bellen voor je tent is vanaf nu een feit door de afschaffing van roamingkosten in de EU. Dat klinkt goed, maar wat doet het met ons vakantiegevoel? Niet veel goeds. 1 dag offline werd over dit onderwerp geïnterviewd. HIER kun je het artikel op de website van Metro lezen. Hieronder het hele artikel.

MET JE KONT OP HET STRAND, MET JE HOOFD IN NEDERLAND

15 juni 2017 om 15:40 door Marike Wouters

Verschenen in: Metro

Bron: ANP

Zorgeloos appen, facebooken en bellen voor je tent is vanaf nu een feit door de afschaffing van roamingkosten in de EU. Dat klinkt goed, maar wat doet het met ons vakantiegevoel? Niet veel goeds.

De vakantie in het buitenland was tot donderdag een periode waarin de smartphone een keer niét de hoofdrol in ons leven vervulde. Nu we onze Nederlandse telefoonbundel ook in andere EU-landen kunnen gebruiken, zal ons gedrag op vakantie ook veranderen. We hoeven niet meer als een bezetene op zoek te gaan naar een acceptabel WiFi-signaal bij de receptie van de camping of het hotel, maar kunnen vanuit onze luie stoel een appje versturen.

RUST

En dat kan nadelige gevolgen hebben voor je welzijn én relatie, stelt psycholoog Anna van Oenen, oprichter van 1dagoffline.nl. „Als je tijdens je vakantie veel op je telefoon zit, gaat dat ten koste van de rust die we juist zo hard nodig hebben. En die we juist bij uitstek kunnen opdoen in de vakantie. Als je op het strand continu appjes en mailtjes hoort binnen ‘bliepen’, is het lastig om Nederland even los te laten.”

Uit de poll die Metro donderdagochtend op Facebook plaatste, blijkt dat 40 procent (van de 1200 lezers die reageerden) verwacht dat-ie door de nieuwe regel een paar uur langer op zijn telefoon zit. Zo'n 6 procent verwacht de hele vakantie vastgeplakt te zitten aan zijn telefoon. Daar tegenover staat een groep van 30 procent die zijn telefoon links laat liggen en mindful vakantie wil vieren.

Lees ook: Weg roamingkosten, hallo telefoonverslaving?

BURN-OUT

Vroeger was het simpel: weg is weg. Je zag je sociale contacten een paar weken niet, je mail checkte je pas weer bij thuiskomst en social media bestond nog niet. De vakantie was een periode van ontspanning. „En dat hebben we ook echt nodig om weer helemaal op te laden”, zegt Van Oenen. „De burn-out is rijzende, steeds meer mensen krijgen hiermee te maken. Als je op vakantie continu aan het multitasken bent, ontneemt dat je flow.” Met ‘flow’ bedoelt Van Oenen een bepaalde staat van zijn, waarbij je met de volle 100 procent bezig bent met één ding. „Zit je steeds op je telefoon, dan is het moeilijker om in die prettige staat van zijn te komen.”

RELATIEPROBLEMEN

Al zal menig relatiecrisis worden voorkomen nu Google Maps uitgebreid geraadpleegd kan worden in de zoektocht naar de camping, toch kleven er nadelen aan. Een bekende ergernis binnen relaties is het smartphonegebruik van de ander. „En juist op reis, als je lekker samen vakantie aan het vieren bent, is het heel irritant als de ander op zijn telefoon zit”, aldus Van Oenen.

Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan je vakantie goed na te denken over wat je met je telefoon wilt. En communiceer dat ook met je relatie en eventueel kinderen, stelt Van Oenen voor. „Want wat wil je? Op Facebook de vakantiefoto’s van andere vakantievierders bekijken of zelf avonturen beleven?”

PRAKTISCHE TIPS

1. Spreek bijvoorbeeld af om de telefoons in het desktopkastje van de auto te laten liggen en ze maximaal 1x per dag eruit te halen. 2. Neem een wekker en een fotocamera mee op vakantie, zodat je niet continu je telefoon nodig hebt. 3. Zet je notificaties uit 4. Gooi apps als Facebook, WhatsApp of Instagram er tijdelijk vanaf. 5. Installeer een app (bijv: Forest, Moment of Quality Time) die je telefoongebruik remt.

bottom of page