top of page

Eindigen en opnieuw beginnen

Ik hou ervan, op allerlei fronten. Ik vind het heerlijk om de laatste pagina van een boek te lezen. Hoe mooi het boek ook is. Er ontstaat bij mij altijd een gevoel van blijdschap als het einde nadert. Ditzelfde gevoel ontstaat bij het afkijken van een serie, het volschrijven van een notitieblok, het uitknijpen van de laatste portie tandpasta uit een tube en het openen van een nieuwe pot nutella om daar het mes in te kunnen zetten. Op feestjes ga ik ook graag op een hoogtepunt (of vlak daarna) weg. Op het moment dat iedereen nog helemaal in zijn element is en het van daar uit alleen maar bergafwaarts zou kunnen gaan. Maar niet alleen daarom. Ook hier geldt dat ik het fijn vind om iets te beëindigen. Met een glimlach in bed te kruipen en mezelf per slaaptrein naar een nieuwe dag te laten vervoeren. En zo is het ook met een jaar. Ik geniet er altijd van als het einde van een jaar nadert. Nou moet ik toegeven dat december een volle maand is met alle feestdagen en mijn geval ook bijzonder veel verjaardagen. Gezellig, leuk en ook prima om daarna weer iets rustiger aan te doen. Maar niet alleen daarom ben ik stiekem altijd best een beetje blij als het 31 december is. Het biedt namelijk de mogelijkheid om iets af te sluiten en weer iets nieuws te beginnen. Ik doe niet aan goede voornemens en ik geloof er ook niet in. Ik doe wel aan reflectie en vooruitblikken. Wat heeft het jaar mij gebracht en wat wens ik mijzelf, de wereld en de mensen om mij heen toe komend jaar. En hoe zit dit met jou? Wat heeft 2017 jou gebracht? En wat wens je jezelf toe in 2018?

bottom of page